x3+x2+5x+3<0
Mnożąc przez 1, −1, 3, −3, nie wychodzi mi nigdy reszty 0.
jak to rozwiązać s.Hornera
matko święta....
A coś prostszego? To miało się rozwiązać Hornerem....
http://www.math.edu.pl/narzedzia.php?opcja=wykres-funkcji
Jak sobie narysujesz tę funkcję, to widać, że miejsce zerowe jest gdzieś w przedziale
(−1,0), trzeba szukać
x3 + x2 +5x + 3 = 0
najpierw podstawienie :
| 1 | ||
x = (y − | ) i mamy: | |
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(y − | )3 + (y− | )2 + 5(y − | ) + 3 = 0 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 14 | 38 | |||
y3 + | y + | |||
| 3 | 27 |
| 38 | ||
u3 + v3 = − | ||
| 27 |
| 2744 | ||
u3*v3 = − | ||
| 729 |
| 38 | 2744 | |||
z2 + | z − | |||
| 27 | 729 |
| 460 | ||
Δ = | ||
| 27 |
| 2√345 | ||
√Δ = | ||
| 9 |
| 1 | ||||||||||||||||||
z = | = | (−19 ± 3√345) | |||||||||||||||||
| 2 | 27 |
| 1 | 1 | |||
y = u+v = 3√x1 + 3√x2 = 3√ | (−19 + 3√345) + 3√ | (−19 − 3√345) = | ||
| 27 | 27 |
| 1 | ||
(3√−19 + 3√345 + 3√−19 − 3√345 | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x = y − | = | (3√−19 + 3√345 + 3√−19 − 3√345 − | . | |||
| 3 | 3 | 3 |
Szacunek dla Ciebie, pozdrawiam.