nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Karla: układ równań
{ 4x+2y=10
6x+ay= 15 ma nieskończenie wiele rozwiązań, jeśli
A. a=−1
B. a=0
C. a=2
D. a=3
bardzo prosze o pomoc, bo trochę tego nie rozumiem
byłoby miło gdyby któś podał mi też kiedy układ ma tylko jedno ropzwiązanie a kiedy wcale
19 gru 18:49
ser: a=3 nieskonczenie wiele
19 gru 18:50
Karla: a mógłbyś powiedzieć dlaczego tak?
19 gru 18:51
ogipierogi: podstawiam w miejsce a, trójkę i mam układ
| ⎧ | 4x+2y=10/razy 3 | |
| ⎩ | 6x+3y=15/razy −2 |
|
wszystkie wyrazy się redukują i otrzymujesz
0=0
układ nieoznaczony, nieskończenie wiele rozwiązań
19 gru 19:00
19 gru 19:02