rozwiąz nierówność kwadratową
Anusia94: rozwiąz nierówność kwadratową
a. x2 ≥ 25
b. −8x2 < 2x
c. 2x2 − 2x > 0
d. 4x2 − 25≤ 0
e. 0,5x2 +15 ≤ 0
19 gru 18:43
beti: przykł. a i b → porządkujesz (po prawej str. nierówności ma być zero)
przykł. a i d → rozkładasz ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b)
przykł. b i c → wyłączasz wspólny czynnik przed nawias
przykł. e → parabola nie ma m. zer. − rys. parabolkę tak, żeby nie przecinała osi x
19 gru 18:49
Anusia94: a może mi ktoś napisać jak ma wyglądać gotowe. gdyż jest to zadanie dodatkowe i wgl nic z tego
nie rozumię a chcę oddać
19 gru 18:51
Lejman: anusia już pomagam. Beti nie zrozumiała dokładnie, tu nie chodzi o wyznaczenie miejsc zerowych.
Daj mi 5 minut
19 gru 19:01
Anusia94: Dobrze czekam na Twoją pomoc
19 gru 19:03
Lejman: a)
x
2 ≥ 25 ⇔ x ≥ 5 ∨ x ≤ −5
Odp: x∊(−
∞;−5>∩<5;
∞)
ponieważ każda liczba: większa lub równa 5 podniesiona do kwadratu spełnia nierówność, mniejsza
lub równa −5 podniesiona do kwadratu spełnia nierówność.
b)
−8x
2 < 2x // przenosimy na 1 stronę
−8x
2 − 2x < 0 // wyciągamy x
x(−8x − 2) < 0 // masz postać iloczynową, z tego wychodzą 2 miejsca zerowe:
x
1 = 0
a = −8 < 0 // dlatego ramiona paraboli pójdą w dół, wyznaczasz część pod osią OX, stąd
c)
analogicznie do b:
2x
2 − 2x > 0
x(2x − 2) > 0
x
1 = 0
x
2 = 1
a = 2 > 0 // ramiona w górę, wyznaczasz część nad osią OX
Odp: x∊(−
∞;0)∩(1;
∞)
d)
4x
2 − 25≤ 0 // liczymy miejsca zerowe ze wzoru a
2 − b
2 = (a−b)(a+b), tak jak podała Beti
4x
2 − 25 = (2x − 5)(2x +5) ⇒
a>0, ramiona idą w górę, wyznaczasz część pod osią OX
e) najłatwiejsze

x∊∅, ponieważ
0,5x2 +15 ≤ 0
Δ<0 // brak miejsc zerowych
a = 0,5 > 0 // ramiona idą w górę
Dlatego cały wykres znajduje się powyżej osi OX i nigdy nie przyjmie wartości ujemnej.
19 gru 19:19
beti: Zrozumiałam
Lejman o co chodzi w zad. Po prostu zamiast produkowac gotowca dałam
wskazówki, żeby
Anusia wiedziała od czego zacząć
19 gru 19:23
Anusia94: Dziękuje Ci bardzo dodałam jeszcze jedno podobne zadanie. Możesz zobaczyć czy umiesz je rownież
wykonać byłabym wdzięczna
19 gru 19:23
Ola: (x−2)2−x+12>−(2−x)(x+2)
21 lut 09:37
ANETA: Rozwiąż nierówność :
a) x
2> 25
b) x
2 ≤16
c)x
2−x≥6
d)x
2−4≤3x
e)4x+5>x
2
f)2x
2+5x>3
g)6x
2−x>12
h)3x+8≥ 1/2x
2
pilne

!
16 kwi 19:34