Napisać równanie prostej prostopadłej
Werna: Mam napisać równanie prostej prostopadłej do prostej: y=5x−6 i przechodzącej przez pkt (−2,4).
Wykonałam to tak:
a
1*a
2= −1
5*a= −1
y=ax+b
y= −0,2x +b
4= −0,2*(−2) +b
4=0,4+b
3,6= b
Czy to dobrze?
19 gru 18:21
Basiek: mhm
lub y=−0,2+3,6 , jak kto woli
19 gru 18:23
Werna: yhym, dobrze

i jeszcze pytanko, czy to dobrze zrobiłam:
Napisać równanie prostej równoległej do prostej: −3x + 7y −8= 0, przechodzącej przez pkt (4,0)
7y= −3x + 8/7
19 gru 18:42
Basiek: W ostatecznej odpowiedzi wszystkie znaki powinny być przeciwne.
Zauważ, że gdy pierwszy raz przeniosłaś −3x , zostawiłaś MINUS, a ma być na plusie.
| | 3 | |
Potem sypnęła się cała reszta  Musisz poprawić tę jedną liczbę i obliczyć wszystko z |
| |
| | 7 | |

Potem będzie już OK
Widzisz?
19 gru 18:51
Werna: Ohh, te nieszczęsne znaki.

Widzę, dziękuję za pomoc.
19 gru 18:54
Basiek: Niestety, trzeba się przy nich pilnować i przy przenoszeniu najlepiej sprawdzić 3x, bo to i tak
zajmie mniej czasu, niż późniejsze poprawianie wszystkiego
19 gru 18:56