Oblicz długość przekątnych i obwód trapezu opisanego na okręgu.
EWELINA: na trapezie jest opisany okrąg o promieniu R=2. Jedna z podstaw trapezu jest średnicą
okręgu, a jeden z katów jest równy 60 stopni. Oblicz długość przekątnych i obwód tego
trapezu.
23 mar 22:02
mlody: Moze uda Ci sie rozwiazac jak podpowiem Ci pare rzeczy. Zobacz jezeli ten trapez lezy na
srednica to kata jaki tworzy jego przekatna z bokiem rowny jest 900 tak wyliczysz jedna
z przekatnych pozniej h itd w druga strone masz podobna sytuacje. Jezeli nadal nie
bedzie Ci wychodzic to napisz to napisze Ci rozwiazania.
23 mar 22:27
Asia: R=2, h - wys. trapezu = 2R = 4, b - górna podst. trapezu = 2R = 4, kąt 60
a+b=c+d
p1*p2=ab+cd
c - jedno ramiono leżące przy kącie 60
sin60 = h/c
√3/2=4/c
c=8√3/3
x1 - kawałek podst. a leżący przy kącie 60
cos60 = x/c
1/2=x/(8√3/3)
x=4√3/3
dalej nie wiem...
23 mar 22:27
mlody: a masz moze odpowiedzi do tych zadan?
23 mar 22:40
mlody: A Ja mam tak:
dolna podstawa trapezu jest rowna 2R czyli 4 przekatna z bokiem i podstawa tworzy trojkat
prostokatny z ktorego wynika ze cos60o=q/4 z czego q=2√3 nastepnie zauwazam ze kat
miedzy podstawa jest rozny 30o co powoduje ze po opuszczeniu wysokosci mozemy ja
wyliczyc z sin30o=h/q czyli h=√3 nastepnie ukladam trzy rownania:
d2(drugi bok)=x2+h2
a2(dluzsza podstawa)=d2+p2
p2=h2+(a-x)2
jezesli je rozwiazesz to wyjdzie Ci ze x moze byc rowny 1 albo 3 wtedy p=2√3 lub p=2
obwod chyba dasz juz rade.
Jesli jest zle to moglby ktos mnie poprawic.
Pozdrawiam
23 mar 22:48