Rozwiąż równanie kwadratowe
Anusia94: Rozwiąż równanie kwadratowe
√2x2 = 2√2x
3x2 − 6 = 0
(3x − 1) (4x+5) = (4x−5)(2x −1)
3√2x2 +5 = 0
19 gru 17:59
Lejman: wystarczy wyznaczyć miejsca zerowe. x2 też jest pod pierwiastkiem w tych zadaniach?
19 gru 19:36
Anusia94: a jak to zrobić. niestety wgl nie rozumie matematyki a to wszystko są zadania dodatkowe..
19 gru 19:39
ICSP: a mogę się spytać po co robisz zadania dodatkowe skoro nie rozumiesz matematyki

Ciekawski jestem xD
√2x2 = 2
√2x
D : x ≥ 0
|x|
√2 = 2
√2 *
√x
|x| = 2
√x
x = 2
√x v x = −2
√x
t =
√x oczywiście t ≥ 0
t
2 = 2t v t
2 = −2t
t
2 − 2t = 0 ⇔ t = 0 v t = 2
wracamy do podstawienia:
0 =
√x ⇔ x = 0
2 =
√x ⇔ x = 4
drugie równanie:
t
2 + 2t = 0 ⇔ t = 0 v t = −2 − sprzeczne.
Odp. x = 0 v x = 4
19 gru 19:46
ser: ja bym robil tak:
√2x2=√8x
2x2=8x przy zalozeniu ze x≥0
2x(x−4)=0
x=0 lub x=4
19 gru 19:48
krystek: a)√2x2−2√2x=0
√2x(√2x−2)=0
√2x=0 lub √2x−2=0x=0 lub √2*√x−2=0
to x=... lub
3x2−6=0 /3
x2−2=0
(x−√2)(x+√2)=0
....
19 gru 19:52
krystek: I pytanie czy (√2x)2 ? czy √2x2
}
19 gru 19:54
ICSP: √2x2 = 2x2
√2x2 = |x|√2
19 gru 19:55
Anusia94: pierwiastek z 2xkwadrat
19 gru 19:55
krystek: To mój sposób odpada dla a)
19 gru 20:12