Sprowadź prostą do postaci kanonicznej
kina: Proszę bardzo o pomoc. Muszę sprowadzić prostą: −4x−8y+15 do postaci kierunkowej.
Jak się za to zabrać?
19 gru 17:39
Basiek: Postać kierunkowa to taka, która ma po jednej stronie y , a po drugiej całą resztę, czyli
y=...
spróbuj sama

zaraz zobaczymy, czy załapałaś.
19 gru 17:44
kina: czyli:
8y= 4x+15 /8
y=4x+158
?
19 gru 17:50
Basiek: noo... prawie !

ale co dalej? Musisz rozdzielić ten ułamek. Postać ma wyglądać przecież tak:
y=ax+b
Więc?
19 gru 17:57
19 gru 18:08
Basiek: JUż prawie , prawie

Zgubiłaś minus
Ostatecznie:
Rozumiesz wszystko ?
19 gru 18:11
kina: Tak, dziękuję bardzo.
19 gru 18:14
Basiek: Nie ma za co

Powodzenia dalej
19 gru 18:15