Zadania z funkcji liniowych
Patrycja: Chciałabym abyście sprawdzili moje zadania czy są poprawnie wykonane
A=(3;−1)
B=(−3;1)
C=(2;2)
1.Odległość dwóch punktów AB
wzór: d=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
wykonanie:
d=√(−3−3)2+(1−(−1))2 = √(−6)2 + (2)2 = √36+4 = √40 = 2√10
2. Rownanie symetralnej BC
−3+2 −1 1+2 3
−−−−−−−− = −−−− ; −−−−−−−− = −−−−−
2 2 2 2
S=(−1/2; 3/2)
2−1 1
a1= −−−−− = −−−
2−(−3) 5
a1 * a2 = −1
1/5a = −1 | *5
a2= −5
y=ax+b
3/2 = −5*(−1/2) + b
3/2= = 5/2 +b
− 5/2 + 3/2 = b
− 2 = b
y= −5x−2
3. Wysokosć opuszczona z na AB z punktu C
1−(−1) = 2 1
−−−−−−−−−− −−− = − −−
−3−3 −6 3
a1*a2=−1
−1/3a=−1 | *(−3)
a= 3
podstawiamy współrzedne C do y=ax+b
2=3*2 +b
2=6+b
−4 = b
wzór: y=−3x−4
4. Pytanie.
Czy środek okręgu opisanego wylicza sie z równania dwóch wzorów symetralnych?
i wychodzą współrzedne x i y po wyliczeniu?
Prosze o sprawdzenie tych wyników , i jeżeli są błedy o pokazanie mi ich i wytłumaczenie.
Z góry dziekuje
19 gru 17:29
b.: 2. Rownanie symetralnej BC
na końcu masz błąd:
− 5/2 + 3/2 = b
− 1 = b
3. na końcu:
wzór: y=3x−4 (bez minusa przy 3x)
reszta wygląda dobrze
4. tak (o ile dobrze rozumiem) −− tzn. środek okręgu opisanego jest punktem wspólnym
symetralnych dwóch boków trójkąta
19 gru 17:56
Patrycja: Dzieki za wskazanie błedów , bardzo sie przyda.
19 gru 18:05