matematykaszkolna.pl
Podać dziedzinę funkcji p{3+arctg2x} Andrzej: Witam, nie mam pojęcia jak rozwiązać nierówność z arctg. Ogólnie zadanie przedstawia się tak, żeby wyznaczyć dziedzinę z 3+arctg2x. Dla arctg założyłem, że x należy do R. Następnie wyrażenie podpierwiastkowe ma być nieujemne. Stąd nierówność: 3+arctg2x ≥ 0 arctg2x ≥ −3 I nie wiem co zrobić z tym dalej. Proszę o pomoc.
19 gru 17:25
Andrzej:
 π π 
arctgx ∊ (−

,

), arctg2x tak samo
 2 2 
więc jest ≥ −3 dla dowolnego x
19 gru 17:44
Andrzej: Ja myślałem, że tgx ∊ (−π2;π2), a arctgx ∊ R. Na pewno tak nie jest? A o co chodzi z resztą tłumaczenia nie rozumiem. Że rozwiązanie jest x≥−3? W odpowiedziach jest że x∊R.
19 gru 17:52
Andrzej: do pierwszego zdania: źle myślałeś, na pewno jest tak jak ja napisałem emotka do drugiego: sam napisałeś, że arctg2x ma być większy lub równy −3. To skoro on dla każdego x
 π π 
przyjmuje wartość z przedziału (−

,

) to znaczy że dla każdego x jest ≥ −3. Czyli
 2 2 
odpowiedzią jest x∊R
19 gru 17:58
Andrzej: Kompletnie nie rozumiem, mógłbyś rozpisać obliczenia? Jeżeli dziedziną arctg jest (−π2;{π}{2}), to nie powinienem najpierw rozwiązać nierówności −π2 < 2x < π2? A następnie rozwiązać nierówności o której pisałem i wyznaczyć część wspólną? I czemu arctg2x≥−3, to inaczej x≥3? I dlaczego w takim razie x∊r, a nie x∊<−3;∞)?
19 gru 18:32