Proszę o pomoc
lus: | | 3−x | |
Wykaż, że funkcja y= |
| jest różnowartościowa |
| | x+1 | |
19 gru 16:52
lus:
19 gru 17:23
Bizon:
... z tego wyraźnie widzisz, że to funkcja homograficzna.
| | 4 | |
Wykresem jest hiberbola y= |
| ... przesunięta o wektor  ?
|
| | x | |
Hiperbola jest różnowartościowa
Chyba, ze wolisz algebraicznie ... −
19 gru 17:43
lus: wolałbym algebraicznie, jeżeli możesz wytłumaczyć, proszę
19 gru 17:47
Bizon:
co to znaczy, że funkcja jest różnowartościowa?
... można to określić tak, że nie ma takich x
1≠x
2 dla których f(x
1)=f(x
2)
więc f(x
1)−f(x
2)≠0
| 4 | | 4 | | 4x2+4−4x1−4 | |
| −1− |
| +1= |
| =
|
| x1+1 | | x2+1 | | (x1+1)(x2+1) | |
| | −4(x2−x1) | |
= |
| ... a to nie przyjmuje wrtości 0 dla x1≠x2 |
| | (x1+1)(x2+1) | |
19 gru 19:09
lus: dziękuję bardzo

zrozumiałem już o co w tym chodzi

dziękuję
19 gru 20:25