Geometria
Emberdo: W okrąg o promieniu O wpisano czworokąt ABCD. Wyznacz: a) miary kątów tego czworokąta b) miary
kątów utworzonych przez jego przekątne c) miary kątów utworzonych przez boki przeciwległe
wiedząc, że długość kąta AOB=120o, BOC=120o i COD=40o
Prosiłabym o wytłumaczenie przy okazji!
19 gru 16:33
ICSP: Zauważ że Odcinki :
|OA| = |OB| = |OC| = |OD|
więc trójkąty zbudowane z tych odcinków są równoramienne. Teraz myśl.
19 gru 16:39
Emberdo: To od poczatku było jasne, nadal nie rozumiem tego, ale dzięki
19 gru 16:56
ICSP: zrobiłbym ci rysunek i wszystko ładnie opisał ale niestety nie mogę
19 gru 16:57
Emberdo: Mam rysunek i nie widzę tego, co powinnam
19 gru 16:57
ICSP: ale tutaj bym zrobił i dał jakieś ładne oznaczenia

Może jakaś dobra osoba mi zrobi
19 gru 16:58
Emberdo: Mam ładne oznaczenia w zeszycie

Będę wdzięczna za pomoc!
19 gru 17:00
ICSP: ∡ABC = ∡ABO + ∡CBO
∡BOC = 120o
z własności trójkąta równoramiennego : ∡BCO = ∡CBO
Z teog że suma miar kątów w trójkacie jest równa 180o:
∡BCO + ∡CBO + ∡BOC = 180o ⇔ ∡BCO = 30o
takim samym rozumowanie możesz rozpatrzyć pozostałe trzy trójkąty.
∡ABC = 60o
∡BCD = 100o
∡CDA = 120o
∡DAB = 80o
19 gru 17:04
Emberdo: Powiedzmy, że wczuwam się w to Twoje rozumowanie. Dziękuję za bezinteresowną pomoc!
19 gru 17:09