Proszę o pomoc
Maciek112233: Wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki o długości 3 i 8 cm. Oblicz
obwód Trójkąta
19 gru 16:23
ICSP: c = 3 + 8 = 11 − przeciwprostokątna
h = √3*8 = √24 = 2√6
22√6 = a*b
a2 + b2 = 121
po rozwiązaniu :
b = 2√22
a = √33
Obw = a+b+c
19 gru 16:34
Maciek112233: a skąd wziołeś a i b
19 gru 16:44
ICSP: oznaczyłem sobie jako przyprostokątne.
W końcu mam obliczyć obwód więc najpierw muszę obliczyć przyprostokątne
Pierwsze równanie − wzór na pole trójkąta
Drugie równanie − twierdzenie Pitagorasa
19 gru 16:50