Szkicowanie wykresów funkcji.
Jan: Narysuj wykresy funkcji f oraz funkcji g. podaj orzwiązania równania f(x) = 2 oraz równania
g(x)=2
a) f(x) = x−4 , g(x) = −(x−4)
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak taki wykres ma wyglądać?
19 gru 16:10
ICSP: To są funkcje liniowe.
Przez dwa punkty może przechodzić tylko jedna prosta − jeden z aksjomatów Euklidesa(nie
pamiętam który)
weźmy wykres:
y = x−4
dla x = 1 otrzymamy y = −3
dla x = 2 otrzymamy y = −2
A(1;−3)
B(2;−2)
rysujesz te dwa punkty i później prostą przez nie przechodzącą.
19 gru 16:12
Jan: a −(x−4) ?
19 gru 16:19
ICSP: podstaw i oblicz samodzielnie. Wstawiasz dowolne x
19 gru 16:28
Jan: Hmm, a ja myślałem, że trzeba zrobić w tym wypadku odwrotny wykres do x−4 : D. A to mogę sobie
dowolnie podstawiac i rysować?
19 gru 16:33
ICSP: tak. Nie masz ograniczenia dziedziną.
P.S. Wykres będzie odwrotny względem osi OX
19 gru 16:35
Jan: Nie rozumiem już teraz. Mam rysować wykresy odwrotne do tych co mam czy jak? To w takim razie
narysuj mi, bo już nie wiem jak mam robić.
19 gru 16:38