Zadanie
Ars: Oblicz ,dla jakich wartości p funkcja liniowa:
m(x) = (−2p +5 )x + 3p − 4 przyjmuje tylko wartości ujemne.
Jak zacząć

?
19 gru 15:55
imralav: Wzór ogólny funkcji liniowej:
f(x) = ax + b
Funkcja liniowa przyjmuje wartości tylko ujemne, gdy cała jest pod osią OX i jest do niej
równoległa − współczynnik a (ten przy x) musi więc być równy 0, a wyraz wolny (b) musi być
ujemny, więc wyliczasz:
a) a = 0
b) b < 0
19 gru 16:00
Bizon:
Od zatanowienia się −

Skoro tylko ujemne to musi to być prosta równoległa do Ox leżąca pod Ox
... a skoro tak to:
2p+5=

?
3p−4<

?
19 gru 16:03
19 gru 16:04
Ars: a jak by przyjmowało tylko wartości dodatnie

?
19 gru 16:06
Ars: To by było tak


−2p +5 = 0
3p − 4> 0
19 gru 16:11
Ars: Bizon ,imralav jesteście
19 gru 16:16
imralav: Tak, dla dodatnich byłoby tak, jak napisałeś.
19 gru 16:16
Ars: ok dzięki
19 gru 16:18
Ars: f(x) = ( 3p
2 − 2p − 1 )x − (2p + 1 ) jest rosnąca
Czyli 3p
2 − 2p − 1 >0




?
19 gru 16:39
Ars: dobrze myślę

Jutro mam sprawdzian i muszę być na wszystko gotowy
19 gru 16:45
Ars: imralav jesteś

?
19 gru 16:54
imralav: Tak, rosnąca jest wtedy, gdy a > 0.
19 gru 16:57