działania na wielomianach
:( patrycja : dane są wielomiany
W(x) = (2x + b) * (x2 + 3x + 1)
oraz
F(x) =(ax + 3) * (x + 1)2
Dla jakich wartości parametrów a, b zachodzi warunek
W(x) - F(x) = H(x), gdzie H(x) = x3 + 62 + 10x +2
23 mar 21:21
Asia: (2x+b)(x2+3x+1)-(ax+3)(x+1)2=x3+6x2+10x+2
2x3+6x2+2x+bx2+3bx+b-(ax+3)(x2+2x+1)=x3+6x2+10x+2
2x3+(6+b)x2+(2+3b)x+b-ax3-2ax2-ax-3x2-6x-3=...
(2-a)x3+(3+b-2a)x2+(-4+3b-a)x+b-3=...
2-a=1 -> -a=1-2=-1 -> a=1
3+b-2a=6 -> 3+b-2*1=6 -> b=6+2-3=5
-4+3b-a=10 -> -4+3*5-1=10 -> 10=10
b-3=2 -> 5-3=2
a=1
b=5
23 mar 22:08