A: W okrąg o promieniu 5 cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm.
Oblicz długość ramion trójkąta(rozpatrz dwa przypadki)
Po wyznaczeniu wysokości w tym trójkącie, która wynosi 9 cm. z Twierdzenia pitagorasa
wyznaczylam długość ramion równą 3√10
Jaki będzie drugi przypadek?
26 kwi 20:34
Sitta: Tu jest rys. : www.swesierski.republika.pl/zadanie.jpg
I przypadek: ΔDCH
g2+DF2=r2
g2=25-9
g=4 ⇒k=1
d2 = 90
d=3√10 - i to masz dobrze.
II przypadek: ΔGCD
e2=k2+DF2
e2=1+9
e=√10 i to wszystko
27 kwi 10:18
A: dziekuje
27 kwi 13:09