Pochodne funkcji
miśkaaa;]: Jak obliczyc takie pochodne:
2x
2+x+3=
19 gru 15:37
Łukasz: 1. 4x+1
19 gru 15:48
19 gru 15:48
miśkaaa;]: 4x+1 jak Ci ten wynik wyszedł? Z jakiego wzorku korzystałeś?
19 gru 15:51
Łukasz: (2x2)' = 4x
x' = 1
3' = 0
19 gru 15:53
Łukasz: AxC = A*CxC−1
19 gru 15:54
miśkaaa;]: czyli np. w takim przykładzie jak ten:
x2−2x+1= 2x−2 to wychodzi taki wynik?
19 gru 16:00
Łukasz: dokładnie
19 gru 16:01
pomagacz:
pochodna:
(xn)' = n*xn−1
(a*xn)' = a*n *xn−1
19 gru 16:02
miśkaaa;]: jeszcze pytanie do drugiego przykładu
| | f | |
w nim korzystam ze wzoru |
| ={f`*g−f*g`}{g2} i po rozpisaniu tego wzoru |
| | g | |
| (x)`*(2x+1)−x(2x+1)` | |
| |
| (2x+12) | |
jak dalej się liczy, pochodna przez pochodną czy tak normalnie?
19 gru 16:13