Oblicz prawdopodobieństwo
pawell: W pierwszej urnie jest 4 białe i 3 czarne kule. W drigiej urnie jest 5 białych i 3 czarne
kule. Z drugiej urny przekładamy do pierwszej dwie kule a nastepnie losujemy jedna kule.
Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy czarną kule. Prosze pomóżcie
23 mar 21:19
pawell: Spróbuje chociaż ktoś rozwiazać to
23 mar 21:38
23 mar 21:58
Basia:
A - wylosujemy czarną kulę z urny I
B1 - z urny II przełożono 2 kule czarne
B2 - z urny II przełożono 2 kule białe
B3 - z urny II przełożono jedną białą i jedną czarną
B1 u B2 u B3 = Ω i B1, B2, B3 są parami rozłączne
można zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite
Ω - przestrzeń zd.element. dla doświadczenia "wybieramy 2 kule z II urny"
|Ω| = ( 8 nad 2) symbol Newtona, tak mi wygodniej pisać
|B1| = (3 nad 2)
|B2| = (5 nad 2)
|B3| = (5 nad 1)*(3 nad 1)
P(B1), P(B2), P(B3) już sam policzysz
A/B1 mamy w I urnie 9 kul w tym 4b i 5c
P(A/B1) = 5/9
A/B2 mamy w I urnie 9 kul w tym 6b i 3c
P(A/B2) = 3/9
A/B3 mamy w I urnie 9 kul w tym 5b i 4c
P(A/B3) = 4/9
P(A) = P(A/B1)*P(B1) + P(A/B2)*P(B2) + P(A/B3)*P(B3)
potrafisz dokończyć ?
23 mar 22:08
pawell: Bardzo bardzo dziekuje

ale nie bede cwaniakował że sam dokończe skoro to nie jest
jasne dla mnie do końca ale to nic. Jeszcze raz dzieki za trud ale to chyba nie na moja
głowe
23 mar 22:14
Basia:
zostało Ci do policzenia tylko:
P(B1) = |B1| / |Ω| = (3 nad 2) / (8 nad 2) =
3! 2!*6! 3*2 3
--------- * ---------- = --------- = -------- = 3/28
2!*1! 8! 7*8 7*4
P(B2) = |B2| / |Ω| = (5 nad 2) / (8 nad 2) =
5! 2!*6! 4*5 5
--------- * ---------- = ------------- = -------- = 5/14 = 10/28
2!*3! 8! 7*8 7*2
P(B3) = |B3| / |Ω| = 5*3 / (8 nad 2) =
5*3*2!*6! 5*3*2 5*3
-------------- * ---------- = --------- = 15/28
8! 7*8 7*4
P(A) = (5/9)*(2/28) + (3/9)*(10/28) + (4/9)*(15/28) =
(5*2 + 3*10 + 4*15) / (9*28) =
( 10 + 30 + 60 ) / (9*28) =
100 / (9*28) = 25 / (9*7) = 25/63
23 mar 22:28
pawell: oki Dzięki wielkie

spróbuje to zrozumieć
23 mar 22:32
nicknick: w P(A) jest błąd
powinno być
P(A)=(5/9)*(3/28)... = 5/12
29 mar 20:42
PW: A wiesz, z którego roku jest to zadanie?
29 mar 22:10
nicknick: to jest ze zbioru Andrzeja Kiełbasy "Matura z matematuki 2018 − ... " zad nr 732
30 mar 11:44