Oblicz logarytm
lolek: Oblicz wyrazenie : log √128+ log321/3
------------------------ =
log(2√2)
23 mar 21:07
lolek: Ktos chetny do pomocy?
23 mar 21:12
Eta: Pomogę Ci

napisz czy jest? 32
1/3 bo nie wiem ?
23 mar 21:15
Eta: Hop, hop! ja czekam
23 mar 21:18
lolek: Dokaldnie tak jest
23 mar 21:24
lolek: I jak? ;>
23 mar 21:32
Eta: ok

pomogę!
23 mar 21:48
lolek: Bede wdzieczna!
23 mar 21:50
Eta:
√128 = (27)1/2= 27/2
321/3 = (25)1/3 = 25/3
2√2 = 2*21/2 = 23/2
teraz po podstawieniu mamy:
log27/2 +log25/3 log(27/2*25/3)
---------------------------- = --------------------------- =
log23/2 log23/2
( 31/6)*log2
= ------------------- = (31/6) * (2/3) bo log --- skracamy
(3/2)*log2
już potrafisz pomnożyc te ułamki ?
7/2 + 5/3 = 31/6 ( oblicz i będziesz wiedzieć ,że taki jest wynik
23 mar 21:57
lolek: A mam jedno pytanie, jesli mamy
( 31/6)*log2
= ------------------- =
(3/2)*log2
To nie bedziemy tu stosowac wartosci log(o podstawie a) b/c= logab-logac?
23 mar 22:02
Eta:
Nie!
nie masz przecież różnicy logarytmów ? tylko sumę log w liczniku!
dlatego w liczniku mnożymy liczby logarytmowane!
23 mar 22:06
lolek: Ahh no dobrze, dziekuje. Jeszcze jedno pytanie
log(27/2*25/3)
-------------------- =
log23/2
Tego tez za bardzo nie rozumiem
23 mar 22:07
lolek: I jeszcze jedno
Jezeli mamy 7/2 *5/3 to nie wyjdzie to 35/6?
23 mar 22:19
Eta:
popatrz: a
n * a
m = a
n+m
wykładniki
dodajemy a nie mnożymy


!
23 mar 23:07
23 mar 23:09
Eta:
Ciekawa jestem bardzo!
Napisz mi jak ?
Możesz ?
23 mar 23:13
lolek: Pewnie,
log2(7/2*5/3)
-------------------- = (poniewaz liczbe logarytmowana jest taka sama czyli 2)
log2
3/2
= (35/6) log2
---------------- =
(3/2) log2
=35/6-3/2=35/6-9/6=24/6= 4
Poniewaz jak juz wczesniej wspominalam napierw mamy dodawanie log czyli nalezy
pomnozyc(7/2*5/3) , nastepnie log b/ log c nalezy odjac b od c, czyli 35/6 a c to 3/2
Co o tym sadzisz?
23 mar 23:19
Eta: Absolutnie




!
tak nie można



napisałam Ci wyraźnie!
2
7/2 *2
5/3 = 2
7/2 +5/3
to pierwszy błąd!
2/ błąd: jezeli skrócisz log2
to co Ci zostaje?
zwykłe dzielenie
ułamków 
więc , jak mozesz
odejmować ( logarytmów już nie ma


wiesz jużz?
23 mar 23:26
lolek: No dobrze , teraz juz rozumiem hehe dzieki wielkie
23 mar 23:32
Eta: 
ok
23 mar 23:33
Agula: Prosze o pomoc rozumiem logarytmy ale takie podstawowe a nie wiem jak to zrobic
Oblicz :
1. log32 2
2. log289 17
3.log81 3
4.log1,5 8/27
5. log25/16 0,64
29 wrz 13:15
help: Pomocy

8
log
25−1/3
4 wrz 19:15