dzialania
fiszka: (x−2)(x+1)+2x(x−3)−(x+4)(x−4)=
19 gru 11:09
krystek: Każdy wyraz z pierwszego przez każdy wyraz drugiego nawiasu mnożysz
a na końcu ostatni iloczyn to możesz zastować wzór

a+b)(a−b)=a
2−b
2
19 gru 11:18
fiszka: (x2+x−2x−2)+(2x2−6x)−x2−42=
x2+x−2x−2+2x−6x−x2+42=
2x2−7x+14=0
19 gru 11:21
wik_gg8947201: a dlaczego to ma sie rownac zero?
zgubilas znowu 2x2 ze znakami wariujesz,,,
19 gru 11:25
krystek: −(x2−16)=−x+16 a wcześniej zapisałaś −x2−42 i potem −x2+16
i w efekcie z podwójnym przeczeniem masz dobrze!
Zła redukcja −x2+x2=0x2=0
oraz z x wyrazy
19 gru 11:26
wik_gg8947201: ale wazne, ze "jakos" wyszlo
19 gru 11:28
krystek: a fakt jeszcze w przepisywaniu błedy. Wylicz powoli jeszcze raz !
19 gru 11:28
wik_gg8947201: dlatego wyszlo, ze bledy byly podwojne
19 gru 11:30
krystek: @wik jest napisane ,że w wyniku podwójnego przeczenia jest dobrze!
19 gru 11:31
wik_gg8947201: tylko nie = 0
w poleceniu masz : wykonaj dzialania, a nie rozwiaz rownanie...
19 gru 11:33