równania
Aś: Pomoże ktoś rozwiązać równanie:
x−45 − 2x+49=9
19 gru 10:41
Patronus: Pomnóż obie strony przez 45 i potem już powinno być łatwo
19 gru 10:47
wik_gg8947201: pomnoz stronami przez wspolny mianownik i napisz co wyszlo
19 gru 10:47
ASIA: sprowadzamy do wspólnego mianownika
| 9x−36 | | 10x+20 | | 2025 | |
| − |
| = |
| |
| 45 | | 45 | | 45 | |
9x−36−10x−20=2025
−x=2081
x=−2081
19 gru 10:48
Aś: no własnie cos dziwnego mi wychodzi.
x−45 − 2x+49=9
9x−3645 − 10x+2045=9 | *45
9x−36−10x+20=405
−x−16=405 |+16
−x=421
x=−421
19 gru 10:56
ASIA: tą 9 też musisz sprowadzić do wspólnego mianownika
19 gru 10:58
wik_gg8947201: bo sie znaki pomylilo, minus odnosi sie do calego licznika
19 gru 11:04