Zadanie Tekstowe
Pati: Akwarium ma wymiary podstawy 50 cm X 30 cm i objętości 45 dm3. Jak duże ciśnienie
wywiera woda na dno tego akwarium? Przyjmij, że litr wody ma masę 1 kg. wynik podaj w
kilo paskalach.
23 mar 21:04
Basia: Akwarium jest prostopadłościanem.
a = 50cm = 5dm
b = 30cm = 3dm
Vakwarium = 45 dm3 = 45 litrów
Masawody = 45 kg
a dalej to już fizyka
45 kg / (50*30 cm2) = 45 kg / 1500 cm2) = 0,03 kg / cm2 = 0,03 kilo paskala
o ile dobrze pamiętam to 1 kilo paskal to 1 kg / 1 cm2
ale mogę się mylić
23 mar 21:19