prawdopodobieństwo
ASIA: było 20 losów ponumerowanych od 1 do 20. kto wylosuje los nr 13 wygrywa 20.000, los o nr
podzielnym przez 5 wygrywa 10.000 , los o nr podzielnym przez 6 wygrywa 5.000, jak wylosuje
inny numer losujący płaci 3.000. wyznaczyć funkcję rozkładu prawdopodobieństwa, dystrybuantę,
wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe
19 gru 09:27
Patronus:
1,2,3,4,7,8,9,11,14,16,17,19 − P = 12/20
5,10,15,20 − P = 4/20
6,12,18 − P=3/20
13 − P=1/20
| | 12 | | 4 | | 3 | | 1 | |
Wartość oczekiwana: = |
| *(−3000) + |
| *10000 + |
| *5000 + |
| *20000 = |
| | 20 | | 20 | | 20 | | 20 | |
1950
Tyle pamiętam
19 gru 10:19
ASIA: właśnie tyle zrobiłam a reszta mi jakoś nie idzie
wychodzą liczby z kosmosu
19 gru 10:28
Patronus: To napisz jak próbujesz, może coś mi się jeszcze przypomni
19 gru 10:45
ASIA: nrysowała, funkcję i dystrybuante to akurat nie był problem
ale liczyłam wariancję i wychodzą jakieś dziwne liczby
podam Ci wzór
D2X=∑[(xi−EX)2pi]
19 gru 10:52
ASIA: no i potem odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji
19 gru 10:53
Patronus: No to wygląda na to, że tak by to szło:
| | 12 | | 4 | | 3 | |
D2x = (−3000 − 1950)2* |
| + (10000−1950)* |
| + (6000−1950)2* |
| + |
| | 20 | | 20 | | 20 | |
No i faktycznie podnośić do kwadratu taki duże liczby to nic przyjemnego, ale poza obliczniem
nie powinno być nic trudnego
No i potem pieriwastek
19 gru 11:08
ASIA: no właśnie o to mi chodziło, czyli wynik 45347500 może być dobry?
19 gru 11:11
sushi_ gg6397228:
policz z innego wzoru
D2 X= E(X2) − (EX)2
E(X2)= ∑ xi2 * pi
19 gru 11:11
Patronus: Mi wyszło tyle, ale pewnie się gdzieś pomyliłem − jasne może być dobry
14701500 + 12960500 + 2460375 + 16290125 = 46 412 500
19 gru 11:14
ASIA: to ja jeszcze raz sobie policze, dzięki
19 gru 11:15