rozkład prawdopodobieństwa
ASIA: było 20 losów ponumerowanych od 1 do 20. kto wylosuje los nr 13 wygrywa 20.000, los o nr
podzielnym przez 5 wygrywa 10.000 , los o nr podzielnym przez 6 wygrywa 5.000, jak wylosuje
inny numer losujący płaci 3.000. wyznaczyć funkcję rozkładu prawdopodobieństwa, dystrybuantę,
wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe
19 gru 09:27
hwdtel:
E(p
1
2;...p
n) = (
120;
420;
320;
1220)
X(x
1;x
2;...x
n) = (20.000;10.000;5.000;−3.000)
EX =m=∑(x
np
n)
D
2X =∑(x
n −m)
2p
n
DX=
√D2X
A teraz Kasiu,czy Aniu możesz sama policzyć
19 gru 13:32