Oblicz miarę kąta w ostrosłupa prawidłowym trójkątnym
Hiperbol: Promień okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 18, a
długość wysokości ostrosłupa jest równa 3√3. Znajdź miarę kąta jaki tworzy z płaszczyzną
podstawy ściana boczna ostrosłupa
19 gru 01:21
ICSP:

H = czerwony = 3
√3
H − wysokość ostrosłupa
h − wysokość trójkąta równobocznego w podstawie
α = kąt między płaszczyzną podstawy a ścianą boczną
| | H | | 3√3 | | √3 | |
tgα = |
| = |
| = |
| z tablic odczytuję że α = 30o |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
19 gru 01:38