równania
kacper: proszę o pomoc w równaniach
rozwiąż równania
a)2x6−8x4−2x2+8=0
b)3x5−2x4+3x−2=0
c)5x5+4x4−5x−4=0
18 gru 22:17
18 gru 22:27
ICSP: 2x
6 − 8x
4 − 2x
2 + 8 = 0
x
4(2x
2 − 8)− (2x
2 − 8) = 0
2(x−1)(x+1)(x^^2+1)(x−2)(x+2) = 0
x=1 v x = −1 v x = 2 v x = −2
3x
5 − 2x
4 + 3x − 2 = 0
x
4(3x−2) + 1(3x−2) = 0
(x
4+1)(3x−2) = 0
5x
5 +4x
4 − 5x − 4 = 0
x
4(5x+4) − 1(5x+4) = 0
(x
2+1)(x−1)(x+1)(5x+4) = 0
| | 4 | |
x = 1 v x = −1 v x = − |
| |
| | 5 | |
18 gru 22:27
Niuans: 2x4(x2−4)−2(x2−4)=0
2(x4−1)(x2−4)=0
2(x2−1)(x2+1)(x−4)(x+4)=0
2(x−1)(x+1)(x2+1)(x−2)(x+2)=0
18 gru 22:27
toja:
18 gru 22:29
toja:
I po "zabawie"
18 gru 22:29
ICSP: ładną fazę na równania złapałem
18 gru 22:30