Równania wielomianowe PROSZĘ O POMOC
filip: rozwiąż równania
a)3x3+5x2−12x−20=0
b)4x3−13x2−13x+4=0
c)x5+4x3−x2−4=0
proszę o pomoc
18 gru 22:13
ICSP: a)3x
3 + 5x
2 − 12x − 20 = x
2(3x+5) − 4(3x+5) = (x−2)(x+2)(3x+5)
| | −5 | |
x = 2 v x = −2 v x = |
| |
| | 3 | |
b)4x
3 − 13x
2 − 13x + 4 = 4x
3 + 4 − 13x
2 − 13x = 4(x
3+1) − 13x(x+1) = (x+1)(4x
2 − 4x + 4
−13x) = (x−1)(4x
2 − 17x +4)
rozłóż ten trójmian to dostaniesz pozostałem dwa pierwiastki.
x
5 + 4x
3 − x
2 − 4 = x
3(x
4 + 4) − 1(x
2 + 4) = (x−1)(x
2 + 2x + 4)(x
2+4)
x = 1
18 gru 22:22
18 gru 22:31
kacper: dzięki ICSP
18 gru 22:42
toja:
Kacper zmienił się na Filipa
18 gru 22:43
ICSP: ale chociaż fajne równania dał

Takie troszkę trudniejsze xD
18 gru 22:44
kacper: kacper to 1 imiię
filip to 2
andrzej to 3
18 gru 22:45
toja:
Jak "toja"
18 gru 22:46
kacper: trudniejsze

to może te
a)(3x+1)(x
2−9)=4(3−x)
b)(2x−1)(x
2−1)=6(x+1)
c)(4x−3)(x
2−4)=(3x
2−12)(3+2x)
18 gru 22:49
toja:
a) (3x+1)(x−3)(x+3)= −4(x−3)
(3x+1)(x−3)(x+3)+4(x−3)=0
(x−3)[(3x+1)(x+3)+4]=0
dokończ........
b) podobnie
c) 3x2−12= 3(x2−4)
i dalej już sam.......
18 gru 22:52
ICSP: (3x+1)(x+3)(x−3) +4(x−3) = 0
(x−3)[(3x+1)(x+3) + 4] = 0
x = 3 v 3x
2 + 10x + 7 = 0
| | 7 | |
x = 3 v x = −1 v x = − |
| |
| | 3 | |
(2x−1)(x−1)(x+1) − 6(x+1) = 0
(x+1)[(2x−1)(x−1) − 6] = 0
x = −1 v 2x
2 − 3x − 5 = 0
x = −1 jest dwukrotnym
(4x−3)(x
2−4) = (3x
2−12)(3+2x)
(4x−3)(x
2−4) −3(x
2−4)(3+2x) = 0
(x
2−4)[(4x−3)−3(3+2x)] = 0
(x−2)(x+2)(x+6) = 0
x = 2v x = −2 v x = −6
18 gru 22:55