Rozwiąż trójkąt ABC POMOCY !
Prelcia: Rozwiąż trójkąt ABC mając dane: b=6 , α=45 stopni , γ= 75 stopni
Mam ogromną prośbe , czy mogłby któś rozpisa krok po kroku jak to rozwiąza?
18 gru 22:10
beti:
β=60o
| | a | | b | |
z tw. sinusów: |
| = |
| |
| | sin45o | | sin60o | |
(...) → podstawiasz dane
a=2√6
został jesze bok c, który możesz policzyć z tw. cosinusów:
b
2=a
2+c
2−2accosβ
(...) → podstawiasz dane
c
2−2
√6c−12=0
obliczasz Δ
c
1=
√6−3
√2 <0
c
2=
√6+3
√2 długość trzeciego boku
18 gru 23:49
19 gru 00:02
Edek: Rozwiąż trójkąt ABC, jeśli a=4. b=2+2√3, γ=30stopni
5 sty 18:13