Wyznacz miejsca zerowe
Bonie:

| | ⎧ | −2x01 dla x<−1 | |
| f(x) = | ⎩ | x+2 dla x≥−1 |
|
Wyznacz miejsce zerowe
dla x<−1 czarna linia
−2x −1=0
| | 1 | | 1 | |
x= − |
| < sprzeczne bo − |
| > −1 |
| | 2 | | 2 | |
dla x≥−1 − czerowna linia
x+2=0
x= −2 < sprzeczne bo −2 < −1
Chyba rysunek mi nie wychodzi
18 gru 22:01
ICSP: wzór pierwszej funkcji to ?
18 gru 22:03
Bonie: 2x −1 dla x<−1
x+2 dla x≥−1
18 gru 22:04
ICSP:

nie ma miejsc zerowych. Twój wykres to łamana która na rysunku jest linią ciągła.
18 gru 22:05
Bonie: Tez to stwierdziłem pisając w 1 "poscie", odpowiedź wychodzi −1
18 gru 22:09
ICSP: Nie może wyjść −1.
18 gru 22:17
Bonie: wyznacz wartosc parametru m, m ∊ R , dla ktorej miejsca zerowe funkcji y= (x−m)(x+2m−3), x ∊ R
sa liczbami przeciwnymi
(x−m)(x+2m−3) = 0
x
2 −3x − 2m
2 −3m + mx = 0
Nie rozumiem tego
18 gru 22:50
ICSP: y = (x−m)(x+2m−3)
0 = (x−m)(x+2m−3)
x−m = 0 v x+2m−3 = 0
x = m v x = −2m + 3
znamy definicje liczb przeciwnych?
18 gru 23:00
ICSP: tzn Czy ty znasz definicję liczb przeciwnych
18 gru 23:00
Bonie: x + −x = 0
18 gru 23:05
Bonie: tak samo podlozylem tylko m = −1, powinno byc 3
18 gru 23:06
ICSP: m = −(−2m+3)
m = 2m − 3
−m = −3
m = 3
i jest trzy
18 gru 23:08
Bonie: napisales ze x = −2m + 3
−2m +3 −m =0
m = −1
18 gru 23:13
Bonie: m = 1*
18 gru 23:13
Bonie: czy −2m + 3 −(−m) = 0
m= 3
wychodzi?
18 gru 23:14
ICSP: x1 = m
x2 = −2m + 3
liczby przeciwne więc musi zachodzić :liczby przeciwne to a oraz −a. Liczby przeciwne będą
równe wtedy gdy :
a = −a
dla twojego przykładu konkretnie :
x1 = −x2
18 gru 23:16
ICSP: mylisz treść polecenia z definicją liczby przeciwnej.
18 gru 23:16
Bonie: postaram sie zrozumiec, dzieki
18 gru 23:20