Badanie okresowości funkcji
Marcinho: Byłbym bardzo wdzięczny za zrobienie takiego zadanka:
Zbadać okresowość funkcji: f(x)= x*sinx
18 gru 21:53
ICSP: taka sama jak dla sinx
18 gru 21:57
Andrzej: no niestety nie taka sama... ta funkcja nie jest okresowa
żeby była okresowa, musiałoby istnieć takie T>0, że dla każdego x f(x)=f(x+T)=f(x−T)
f(x) = x sinx
f(x+T) = (x+T)sin(x+T) = xsinxcosT+xcosxsinT+TsinxcosT+TcosxsinT
no to patrząc na pierwszy wyraz widać, że cosT musi się wyjedynkować, czyli T = 2kπ, a w
szczególności T=2π (okres podstawowy)
ale wtedy f(x+T) = xsinx + 2πsinx co jest różne od f(x)
18 gru 22:40
Marcinho: Wielkie dzięki

Naprawdę bardzo mi pomogłeś
18 gru 22:56