Zadanie Tekstowe
OLeńka: Ile metrów wełny o grubości (średnicy) 2mm jest nawiniętych na kłębek w kształcie kuli o
średnicy 5 cm? ( zakładamy ze nitka ma kształt walca) Wynik zaokrąglij do jedności
23 mar 20:44
Basia: Rozwiązuję
23 mar 20:52
Basia:
Objętość kłębka to objętość kuli o promieniu R = 5 cm
Oblicz ją.
Vkuli = (4/3)πR3 = (4/3)π*(53) = 400π/3
wełna musi mieć taką samą objetość
z treści zadania wynika, że nitka wełny jest walcem o promieniu
r = 2mm = 0,2 cm
i nieznanej wysokości H (równej długości nitki wełny)
Vwalca = πr2*H = π(0,2 cm)2*H = 0,04π*H cm2
stąd:
0,04π*H = 400π/3 /: 0,04π
H = [ 400π/3 ] / 0,04π = 40000 / 3*4 = 10000/3 =3333,(3) ≈ .................. cm
23 mar 21:00
Oleńka: dzięki
23 mar 21:03