zadanie
Kasia:

Oblicz obwód zacieniowanej figury na niebiesko?
18 gru 21:13
ICSP: Pole wycinka − Pole trójkąta
18 gru 21:17
Kasia: Mam obliczyć odwód a nie pole
18 gru 21:21
Kasia: obwód*
18 gru 21:22
18 gru 21:27
toja:
| | 1 | |
Długość łuku AB = |
| *2πR=.... |
| | 3 | |
z tw. cosinusów
|AB|
2= 6
2+6
2−2*6*6*cos120
o= ......
Ob= dł. łuku AB + |AB|=....
18 gru 21:29
KoreX: liczysz obwód koła... 120 to 1/3 koła... więc długość wycinka to 1/3 obwodu koła... teraz tylko
liczyzs podstawe trójkąta i dodajesz...
18 gru 21:31
Kasia: a czy to będzie poprawnie:
długość łuku:
ł=x*r
ł=120*6
ł=720
obwód wycinka:
L=2*r+ł
L=2*6+720
L=732
Obwód trójkąta:
L=2*r+a
L=6*2+6√3
L≈22
Obwód figury zacieniowanej:
L=723−22=701
18 gru 21:37
Kasia: 
18 gru 21:45