Dla jakich wartości parametru m równania
Ania:
Dla jakich wartości parametru m równania
2x2 − (3m + 2)x + 12 =0
oraz
4x2 − (9m −2) x + 36 =0
maja wspólny pierwiastek ?
18 gru 20:50
Ania:
up!
18 gru 21:08
ICSP: 2x2 − (3m+2)x + 12 = 0
4x2 −(9m−2)x + 36
2x2 − (3m+2)x + 12 = 4x2 − (9m−2)x + 36
2x2 + x(−9m + 2 + 3m + 2) + 24
2x2 + (−6m + 4)x + 24 = 0
x2 + (2−3m)x + 24 = 0
Jak myślisz co dalej?
18 gru 21:12
Ania: Pewnie delta!
18 gru 21:13
Ania:
a jak wykorzystać fakt że pierwiastek jest wspólny


?
18 gru 21:17
Ania: up
18 gru 22:54
ICSP: w tym zę dla tych samych x będą wynosiły 0 czyli przyrównamy do siebie te dwa trójmiany
kwadratowe. Co właśnie zrobiłem.
18 gru 22:57
toja:
Powinno być: x2+(2−3m)x +12=0
18 gru 22:59
ICSP: fakt nie podzieliłem

Chyba już przysypiam
18 gru 23:10
Ania:
No i co z tego wynika? Wyjdzie x1 i x2 zależne od m.
18 gru 23:38
jarke: dobre pytanie, też się zastanawiam...
18 gru 23:53
jarke: up
19 gru 19:42
Bizon: żeby miały jeden wspólny pierwiastek to Δ=0 ... i z tego wyliczysz m
19 gru 19:53