Wykonaj działania i sprawdź czy wynik należy do zbioru W
Laura: 1. Wykonaj działania i sprawdź czy wynik należy do zbioru W (zbiór liczb wymiernych) czy do
zbioru R/W (zbiór liczb niewymiernych).
a)[(pierw.z2)−1] * [pierw.z2−(pierw.z2)−1]
b) (pierw.z48−2pierw.z27+pierw.z12)(pierw.z5+2−pierw.z75)
c)(pierw.z2/5 − pierw.z1/8)(pierw.z5/2−pierw.z2)
2. Liczby −pierw.z2 , (−1/2)3 , (−1/3)3, −pierw.z3
3.Liczbę x zapisz w postaci potęgi o podstawie p.
a) x=23*45*83, gdy p=2
b)x=(1/3*81):27, gdy p=3
4.Zapisz w postaci potęgi o wykładniku wymiernym liczbę:
a) pierw.z43
b) pierw.z3*pierw.z33
c)pierw.z9*pierw.z3
18 gru 20:23
beti: | | 1 | | 1 | |
przekombinowałaś!(√2)−1*[√2−(√2)−1]=1 − (√2)−2 = 1− |
| = |
| ∊W |
| | 2 | | 2 | |
kolejne w ten sam deseń
18 gru 20:27