:P
ICSP: Liczba :
513416
a) przy dzieleniu przez 17 daje resztę 5
b) przy dzieleniu przez 17 daje resztę 1
c) jest podzielna przez 3
Jakieś pomysły xD
18 gru 20:20
Vax: a,b:
51341
6 = 1
6 = 1 (mod 17)
Na c już sam odpowiesz
18 gru 20:29
ICSP: czyli b)
Co do c mam pytanie:
Z cechy podzielności wiem że suma cyfr musi być podzielna przez 3.
Suma cyfr to : 5 + 1 + 3 + 4 + 1 = 6 + 3 + 5 = 9 + 5 = 14
Czy jakoś wpływa ta 6 w potędze na to?
Oraz czy mógłbyś chociaż troszkę wytłumaczyć o co chodzi z tymi mod albo chociaż podać linka do
czegoś gdzie to jest?
18 gru 20:33
beti: moim zdaniem b)
18 gru 20:33
AC:
Jeśli liczba n nie jest podzielna przez 3 to n6 tez nie dzieli się przez 3
18 gru 20:35
Vax: Tak, tylko b (tamto a,b w poprzednim poście oznaczało, że tamta kongruencja odnosi się do
podpunktów a,b

)
Co do c, to wystarczy zauważyć, że jeżeli pewna liczba ,,k" nie jest podzielna przez 3, to tym
bardziej k
6 nie jest podzielne przez 3.
18 gru 20:36
beti: albo tak: 513416 = (302*17+1)6 = ... + 1(reszta)
18 gru 20:36
ICSP: to może teraz takie:
Każda liczba sześciocyfrowa w postaci abcabc gdzie a,b,c są dowolnymi cyframi dzieli się przez
:
a) 7
b)13
c) 77
Jak to rozkminić ?
18 gru 20:40
AC:
ta liczba to
1001*(100a+10b+c)
1001=13 * 77
18 gru 20:46
ICSP: ale również 1001 = 13 * 77 = 13 * 11 * 7
czyli wszystkie trzy odpowiedzi?
18 gru 20:50
AC: TAK!
18 gru 20:51
ICSP: C za wredne zadanka

Już myślałem że jest tylko jedna odpowiedź a tu taka niespodzianka
18 gru 20:54