matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica z liczba e
kamila:
x−2
lim = (
)
2x
x+3
x −>−
∞
10x
no i my wyszło e do potęgi
x+3
jednak wiem ze ten wynik jest bledny
...
18 gru 19:51
toja:
Echh
kamila
−5
f(x)= (1+
)
x+3
−5
[(1+
)
x+3
]
2x/x+3
= [e
−5
]
2
= e
−10
x+3
a
2x
bo (1+
)
n
= e
a
i lim
=2
n
x+3
18 gru 19:58
toja:
2x
za nawiasem kwadratowym wykładnik potęgi
x+3
18 gru 19:59