:)
pomoc:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5} losujemy 2 liczby i zapisujemy w kolejności losowania. Obol.
prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej prze 5. ?
23 mar 20:28
alka: Ω-wariacje 2 elementowe z 5 elementów bez powtórzeń (ciagi 2 elementowe z 5)
Ω=20
A- liczba jest podzielna przez 5 {15,25,35,45}
A=4
P(A)=4:20=1/5
23 mar 23:28
alka: Jeżeli cyfry mogą się powtarzać, to będzie inne rozwiązanie
Ω=25 - {11,12,13,14,15,21,22,23,24,25,31,32,33,34,35,41,42,43,44,45,51,52,53,54,55}
A=5 - {15,25,35,45,55}
P(A)=5:25=1/5
23 mar 23:38