potęgi
Student: Witam. Przy obliczaniu monotoniczności przy końcu zadania zostało mi do pomnożenia:
3n x 2 . Co z tym zrobić? To bedzie 6n ? Nie spotkałem się wcześniej z czymś takim więc
proszę o pomoc i z góry dziękuje.
18 gru 19:38
AC:
Chłopie co Ty studiujesz? Potęgi są w 1 klasie gimnazjum, a nawet mało zdolny gimnazjalista
rozwiązuje to bez chwili zastanowienia.
18 gru 19:44
Aga: tego nie można mnożyć, wynik zostaje 3n*2>0 dla każdego n.
18 gru 19:45
Student: Dziekuje Aga za pomoc.
@AC − niektórzy mają co robić w życiu aby nie umieć niektórych pojęć. A gimnazjum powiadasz?
Pytałem znajomych po liceach bo mogli to mieć ale nie mieli z niewiadomą więc widzę, że do
ciekawego gimnazjum uczęszczałeś. Współczucie ...
18 gru 19:53
beti: oj
student, student to na prawdę jest jeśli nie w gimnazjum to na pewno w szkole średniej
18 gru 20:01
Student: No rozumiem ale piszę o pomoc a nie o powtórzenie mi, że tego nie umiem. O tym wiem i dlatego
tu napisałem. Ja chodziłem do technikum i nie pamiętam żebym się z tym spotkał. Wiem, że to
miałem ale każdy może zapomnieć a z wzorów na forum nie znalazłem nic co mogło by mi pomóc.
18 gru 20:04
18 gru 20:06
Student: No i w którym z tych wzorów jest odpowiedź na moje pytanie?
18 gru 20:08
beti: fakt − uczciwie rzecz biorąc − w żadnym

Twój problem to nie działania na potęgach ale kolejność działań. W przykładzie masz mnożenie i
potęgowanie. To które działanie jest ważniejsze i wykonywane w pierwszej kolejności?
Oczywiście POTĘGOWANIE. Zatem nie możesz wymnożyć, dopóki nie spotęgujesz. A tego nie możesz
zrobić, bo nie znasz wartości n. Zotanie więc 2*3
n. Ot i wszystko.
18 gru 20:13
ap: Ale gimnazjalista wie,że skoro żaden wzór nie pasuje to nie stosujemy,a ty to pomnożyłeś .
18 gru 20:19