yujug
rafalon: W trójkącie długość jednego boku wynosi 6,31m, a długość drugiego boku 0,82m. Jaką długość może
mieć trzeci bok, jeżeli wiadomo, że wyraża się ona całkowitą ILOŚCIĄ metrów?Przedstaw
rozwiązanie
18 gru 19:24
ICSP: a = 6,31
b = 0,82
c = ?
mamy dwie możliwości :
a+b > c c ∊ (6,31 ; +
∞)
b + c > a c ∊ (0 ; 6,31)
rozpatrzmy to :
6,31 + 0,82 > c
7,13 > c
z tego odczytuję że c może być równe 7. Teraz drugi przypadek.
0,82 + c > 6,31
c > 5,49 czyli c = 6
mamy dwa rozwiązania.
c = 6 lub c = 7.
Jeszcze niech ktoś to sprawdzi bo dziwne mi się to wydaję
18 gru 20:03
toja:
a−b < c < a+b
5, 49 < c < 7,13 ⇒ c= 6 v c= 7
czyli ok
ICSP
18 gru 23:11
ICSP: 
dobra analiza
18 gru 23:17
toja:
18 gru 23:24
ICSP: ICS
18 gru 23:26