ICSP: 1. W(x) = −2x
3 − x
2 + 3x + 2
W(−1) = 2 −1 − 3 + 2 = 0
W(
√2) = −4
√2 − 2 + 3
√2 + 2 = −
√2
W(−1) > W(
√2)
2. W(x) = −(x+2)
3 − (x−1)
2 = −x
3 − 7x
2 − 10x − 9
i to jest suma wielomianów.
3. a)x
3 − 5x
2 − 2x + 10 = 10 ⇔ x
3 − 5x
2 − 2x = 0 ⇔ x(x
2 − 5x − 2) = 0 ⇔ x = 0 v x
2 − 5x −
2 = 0
x
2 − 5x − 2 = 0
Δ = 25 + 8 = 33
√Δ =
√33
b)3x
5 − x
2 + 2x = 0
x(3x
4 − x + 2) = 0 ⇔ x = 0 v 3x
4 − x + 2 = 0
3x
4 − x + 2 = 0 ⇔ 3x
4 = x − 2
narysuj prostą i funkcję 3x
4. Zauważysz zę nigdy się nie przetną.