| 1 | 1 | |||
lim x−>1 ( | − | ) | ||
| x−1 | lnx |
| 1 | ||
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika, policzenia pochodnej wyrażenia wychodzi mi | , a | |
| 0 |
| 1 | ||
powinno | . Mógłby ktoś krok po kroku obliczyć. | |
| 2 |
| 0 | ||
A wiec mamy [∞−∞] Sprowadzamy do wspolnych mianownikow. Mamy | i stosujemy d' Hospitala | |
| 0 |
| 1 | ||
raz i wychodzi − | ||
| 2 |
| 1 | 1 | ln(x) − x + 1 | ||||
lim[x−>1]( | − | ) = lim[x−>1] | = | |||
| x − 1 | ln(x) | (x − 1)*ln(x) |
| 1/x − 1 | 1 − x | |||
lim[x−>1] | = lim[x−>1] | |||
| ln(x) + (x − 1)*1/x | x*ln(x) + x − 1 |
| −1 | −1 | −1 | ||||
lim[x−>1] | = lim[x−>1] | = | bo ln(1) = 0 | |||
| ln(x) + x*1/x + 1 | ln(x) + 2 | 2 |