chyba łatwe ale pogubiłem się trochę i nie wiem czy dobrze liczę
mikibarca: oblicz pierwszą i drugą pochodną podanej funkcji f(x)=x3*e*1/x
18 gru 19:18
mikibarca: e1/x przepraszam za błąd
18 gru 19:19
Majka: | | 1 | | 1 | | −1 | |
f'(x) = 3x2*e* |
| + x3(e* |
| + e*( |
| ) |
| | x | | x | | x2 | |
18 gru 19:23
Majka: Na końcu jeszcze jeden nawias.
Z drugą pochodną trochę więcej roboty, ale ten sam tok.
Jak masz iloczyn 3 wyrazów, np. a*b*c i masz z tego policzyć pochodną, to bierzesz
[(a*b)*(c)]' = (a*b)'*(c) + (a*b)*(c)'
I dla (a*b)' znów stosujesz wzór na pochodną iloczynu. Mam nadzieję, że w miarę jasno
18 gru 19:26
Majka: Tyle, że dla f''(x) − x się poskracają i wystarczy policzyć pochodną iloczynu
18 gru 19:27