doprowadź do najprostszej postaci
kama: a). Ix+2I − Ix−1I gdy x∊(−2,1)
b). I4−xI + I2+xI gdy x∊(−2,4)
c). Ix+1I − Ix+5I gdy x∊(−
∞, −5)
bardzo prosze i blagam o pomoc, z gory dziekuje
18 gru 19:09
krystek: jak wiesz gdy wartość "−' to opuszczasz z przeciwnym znakiem ,a jak '+' to z tym samym znakiem
bierzesz x=0∊(−2;1)
x+2−[−(x−1)]=x+x−1=2x−1
Analogicznie pozostałe!
18 gru 19:15
kama: ale skad wiem czy wartosc jest ujemna czy dodatnia ?
18 gru 19:21
kama:
18 gru 19:25
krystek: wstaw pod wartośc bezwzględna liczbe z podanego przedziału.napisane masz popatrz uważnie
na podane rozwiązanie przykładua) masz krok po kroku, włącz myslenie!
18 gru 19:28
Aga: liczysz
a) za x podstawiasz 0, 0+2=+2, jak wychodzi liczba dodatnia to przepisujesz to co jest
między wartością bezwzględną bez zmian. więc Ix+2I=x+2
0−1=−1,tu zmieniamy znaki na przeciwne Ix−1I=−(x−1)=−x+1.
18 gru 19:31
kama: ok juz rozumiem
18 gru 19:42