Funkcje
Ars: Wyznacz wzór funkcji liniowej,która osiąga wartości ujemne jedynie dla x∊ (−oo,−2) a jej wykres
jest równoległy do prostej o równaniu 6x− 2y +5 = 0
Jakieś pomysły
18 gru 19:07
krystek: pisz w postaci kierunkowej ;
−2y=−6x−5/(−2) i masz y=..
warynek równoległości a1=a2 i miejsce zerowe w punkcie (−2;0)
18 gru 19:09
toja:
z 1/ części treści ⇒ xo= −2 => f(−2)=0
k|| p p: y= 3x+2,5 to: k: y= 3x +b
to 0 =3*(−2)+b ⇒b=....
f(x)=3x+b= ........
18 gru 19:13
Ars: Nie rozumiem dlaczego x
0 = −2 ,po czym widzicie te miejsce zerowe.
18 gru 19:20
Ars: Pomożecie
18 gru 19:23
Ars: krystek, toja jesteście
18 gru 19:27
toja:
18 gru 19:27
Ars: można prosić o mały opis słowny wyjaśnienia chce się upewnić czy dobrze rozumiem.
18 gru 19:31
krystek: To napisz Ty!
18 gru 19:32
18 gru 19:33
Ars: chyba już rozumiem
18 gru 19:40
Ars: x∊ (−oo,−5) czyli jak by było tak to miejsce zerowe będzie − 5
18 gru 19:42
krystek: To ok.
18 gru 19:42
krystek: Tak ! bo od m zerowego masz wart dodatnie lub ujemne
18 gru 19:45
Ars: a jak będzie x∊ (5. +oo)
18 gru 19:47
krystek: miejscem zerowym jest 5
18 gru 19:49
Ars: aha dzięki krystek za pomoc
18 gru 19:50
toja:
18 gru 19:52
Ars: toja tobie też dziękuje za rysunek i pomoc
18 gru 19:53
krystek: tojadla Ciebie ode mnie tylko
18 gru 19:53
Ars:
18 gru 19:55
toja:
Dzięki
18 gru 20:01