funkcja kwadratowa
Kraterek: Wykresy funkcji kwadratowych f(X)=4x2−ax+3b oraz g(x)=4x2+bx−3a, gdzie a i b są liczbami
rzeczywistymi i a≠−b, przecinają oś OX w tym samym punkcie A. a). Oblicz odciętą punktu A. b).
Wiedząc dodatkowo, że dla argumentu −1 wartość funkcji f wynosi 8, wyznacz wzory obu funkcji w
postaci ogólnej, następnie wzór funkcji f w postaci iloczynowej, a wzór funkcji g w postaci
ogólnej.
Odcięta punktu A wynosi 3, ale jak zrobić podpunkt b?
18 gru 18:54
beti: pkt A to miejsce zerowe − więc odcięta = 3 oznacza, że f(3)=0. W b) masz też, że f(−1)=8.
Tworzysz więc układ dwóch równań i wyznaczasz a i b (a=10, b=−2). Potem już z górki
18 gru 19:11
Kraterek: Dzięki
18 gru 19:15