oblicz
kama: a). IxI = 4x
b). 2IxI + x = 3
c). Ix−2I = x−2
tylko prosilabym bardzo zeby bylo to w takiej wersji, ze jest :
przypadek 1 : D(dziezdina)
1 : x∊ (.....)
i tutaj rozwiazanie rownania w 1 przypadku
przypadek 2 : D
2 : x∊(.....)
i tutaj rozwiazanie rowniania w drugim przypadku
nie wiem o co chodzi z tymi przypadkami ale tak kazal nauczyciel,
bardzo błagam i prosze o pomoc, z gory dziekuje
18 gru 18:50
krystek: a) wiesz ,że IxI=x gdy x≥0 a IxI=−x gdy x<0
i teraz a)D1:x∊<0;∞) masz 2x=4x
D−2;x∊(−∞;0) masz 2(−x)=4x
Analogicznie b)
c)D1x∊<2;∞) masz (x−2)=x−2
D2 x∊(−∞;2) masz −(x−2)=x−2
18 gru 18:56
kama: ale wciaz nie wiem jak to rozwiazac, przepraszam ale jestem troche za glupia na takie zadania i
BLAGAAAM czy mozesz je rozwiazac do konca wszystkie, bardzo dziekuje z gory
18 gru 19:00
krystek: a) 2x−4x=0
−2x=0
x=0
lub −2x−4x=0
−6x=0
x=0∉D
Odp x=0
c) x−2−x+2=0
0=0 tożsamośc każda liczba z D1
−x+2−x+2=0
−2x=−4
x=2∉D2
18 gru 19:05
kama: jezu dziekuje, a umiesz zrobic b ?
18 gru 19:10
18 gru 19:11
kama: no ok ale jakie sa dziedziny?
18 gru 19:15
krystek: tak jak w a) zacznij liczyć !
18 gru 19:19
kama: POMOCY ! nie wiem jak zrobić b).
18 gru 21:24
KoreX: za |x| wstawiasz x dla x≥0 a −x dla x<0 (rozważasz dwa przypadki...)
18 gru 21:27
kama: ale jak bedzie wygladalo rownanie juz po podstawieniu ? bo jakos nie umiem tego zrobic ?
18 gru 21:30
KoreX: D1 x∊<0; ∞)
to 2x+x=3
czyli 3x=3
czyli x=1
D2 x∊(−∞; 0)
to −2x+x=3
czyli −x=3
czyli x=−3
18 gru 21:33
kama: dziekuje bardzo
18 gru 21:34