matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
zbk:
Rozwiąż równanie 7(x+1/x) − 2(x
2
−1/x
2
)=9
18 gru 18:47
M:
23 lut 16:52
Jolanta:
x+1
x
2
−1
7
−2
=9
x
x
2
7x(x+1)
2x
2
−2
−
−9=0 /*x
2
x
2
x
2
7x
2
+7x−2x
2
+2−9x
2
=0 −4x
2
+7x+2=0 Δ=b
2
−4ac=49+32=81
√
∆
=9
−b−
√
∆
−7−9
x
1
=
=
=2
2a
−8
−b+
√
∆
−7+9
1
x
2
=
=
=−
2a
−8
4
23 lut 18:02