Nierówności Wielomianowe
Pomocy: | | 1 | | 1 | |
Błagam o pomoc. jak rozwiązać |
| ≥ |
| |
| | x−3 | | x+2 | |
Już 2 raz poprawiam kartkówkę bo za każdym razem znajduje inną metodę rozwiązywania. Temat
kartkówki: Nierówności wielomianowe. Czekam z niecierpliwością na odp
18 gru 18:45
toja:

założenia , x≠3 i x≠ −2
5(x−3)(x+2)≥0
odp: x∊ ...............
18 gru 18:52
Pomocy: Dziękuję lecz 2 rzeczy nie rozumiem zapewne przez mój brak wiedzy. Czemu z licznika x+2−(x−3)
robi się x+2−x+3 ? Jak się opuszcza nawias to zmieniamy znak na przeciwny ? I czemu z x+2−x+3
robimy 5 ? x−y po prostu opuszczamy ?
18 gru 19:01
toja:
−(x−3)= −x+3
oraz x+2−x+3 = 5 ( bo −x+x=0
18 gru 19:03
Pomocy: Omg faktycznie xd Przepraszam , trochę za pochopnie zadałem pytanie. Thx jeszcze raz
18 gru 19:05
toja:
Hehe
18 gru 19:07
Pomocy: Mam jeszcze pytanie. Czym się różnią nierówności od nierówności wielomianowych i jak je
rozróżnić ?
19 gru 16:38