Granica ciągu.
piootrek: Witam! nie mam już siły do pewnego zadania. Szukałem wszędzie i mimo tego nie mogę zrozumieć.
| | −1n | |
Otóż mam wykazać, że nie istnieje granica ciągu Cn=(1+ |
| )2n proszę o dosyć jasne |
| | n | |
wytłumaczenie tego zadania. Na czym polega definicja Heinego, czytałem o tym lecz nie mogę
tego zrozumieć. Proszę o pomoc i pozdrawiam piootrek.
18 gru 18:26
Godzio:
Ale granice tego ciągu
co podałeś istnieje
18 gru 18:28
piootrek: ale takie zadanie dostalem w spisie zadan powtórkowych do kolokwium to ja już nie wiem
18 gru 18:29
Godzio:
Czekam aż poprawisz zapis inaczej nie ruszymy
18 gru 18:30
piootrek: a jeżeli mógłbyś mi wytłumaczyć co to znaczy, że nei istnieje granica ciągu? tzn. że ciąg
posiada granicę niewłaściwą?
18 gru 18:30
18 gru 18:32
Gonzo: za n wstawiasz jakieś dwie funkcjie które dążą do nieskończoności i jeżeli granice obu są równe
to ggranica istnieje. Najprościej tłumacząc
18 gru 18:32
piootrek: życie mi ratujesz

dziękuję
18 gru 18:33
Godzio:
Tzn że przyjmuje granica górna nie równa się dolnej, przykład:
___
limn→∞(−1)n = 1 (górna)
limn→∞(−1)n = −1 (dolna)
____
Albo inaczej, istnieje więcej niż jeden punkt skupienia
18 gru 18:33
piootrek: dziękuję serdecznie. A ten przykład co go podałem posiada granicę na pewno?
18 gru 18:34
Godzio:
No teraz jest ok, podałem Ci to co psuje granicę
Granica górna będzie e2
Granica dolna: e−2
dolna ≠ górnej ⇒ granica nie istnieje
18 gru 18:35
Godzio: Jak zauważyłeś poprzedni zapis się różni od obecnego [ nawiasy też są ważne

] więc teraz
granica nie istnieje,
18 gru 18:36
piootrek: 
czyli że jeżeli ciągiem byłby sin(n) to granica także nei istnieje ponieważ są 2 punkty
skupienia w −1 i w 1?
18 gru 18:37
Godzio: Tutaj już tak się nie da, bo nie jesteśmy w stanie określić tych punktów, tutaj trzeba
wykorzystać tożsamości trygonometryczne i w ten sposób wykazać
18 gru 18:38
piootrek: aha

dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
18 gru 18:39