OBLICZY MI TO KTOŚ bardz bym PROSIL :) ktos kto ogarnia zrobi to w 20min..
stivostin: zad 1
oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 4cm i wysokości
bryły 5cm
zad2
W prostopadłościanie ABCDEFGH mamy : AB=3 AD=5 AE=4. Oblicz długość odcinka EG.
zad 3
Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równe 24. Oblicz długość przekątnej ściany tego
sześcianu.
zad 4
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
bocznych AD, BE i CF. Oblicz pole trójkąta ABF wiedząc , że AB=5 i CF=12.
zad 5
POdstawą ostrosłupa ABCD jest trójkąt ABC. Krawędź AD jest wysokością ostrosłupa.
Oblicz objętość ostrosłupa ABCD, jeśli wiadomo, że
|AD|=24 |BC|=12 |BD|= |CD|= 26
18 gru 17:57
dero2005:
zad 1
| | 3a2√3 | | 3*42√3 | |
Pp = |
| = |
| = 24√3 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
V = P
p*H = 24
√3*5 = 120
√3 cm
3
18 gru 19:04
dero2005:

AB = 3
AD = 5
AE = 4
EG =
√AB2 + AD2 =
√32 + 52 =
√9 + 25 =
√34
18 gru 19:11
dero2005:
zad 3)
P = 6a
2 = 24
a =
√4 = 2
d = a
√2 = 2
√2
18 gru 19:13
super: banały, wejdz sobie w dział stereometria i spróbuj zrobić. Potem jak na sprawdzianie sobie
poradzisz? to trzeba narysować...
18 gru 19:17
super: banały, wejdz sobie w dział stereometria i spróbuj zrobić. Potem jak na sprawdzianie sobie
poradzisz? to trzeba narysować...
18 gru 19:17
dero2005:

zad 4)
AB = 5
CF = 12
AB = BC = AC = 5
BF = AF =
√BC2 + CF2 =
√52 + 122 =
√25 + 144 =
√169 = 13
| | √651 | |
GF = √BF2 − (AB2)2 = √132 − (52)2 = √169 − 254 = |
|
|
| | 2 | |
18 gru 19:35
stivostin: dzieki dero wielkie
18 gru 19:38
dero2005:

AD = 24
BC = 12
BD = CD = 26
DE =
√CD2 − (BC2)2 =
√262 − 62 =
√676 − 36 =
√640 = 8
√10
EA =
√DE2 − AD2 =
√(8√10)2 − 242 =
√640 − 576 =
√64 = 8
| | BC*EA | | 12*8 | |
Pp = |
| = |
| = 48
|
| | 2 | | 2 | |
V =
13*P
p*H =
13*48*24 = 384
18 gru 19:58
dero2005:
Ty nie dziękuj, tylko się weź za robotę, bo te przykłady są za łatwe żeby ich samemu nie
rozwiązać
18 gru 20:00
stivostin: wporzo
18 gru 20:01
ziomek: móglby mi tu ktos walnac jakiegos robota z figur i obliczyc mi jego pole
10 sty 20:08